V og Å i opråb til Wermelin: Red biodiversiteten nu

Miljøordførere fra Venstre og Alternativet savner øjeblikkelig handling for at styrke biodiversiteten. Miljøminister Lea Wermelin mener, at regeringen allerede er i gang.


Biodiversiteten er presset i Danmark. 57% af EU-fredede arter er i dårlig bevaringstilstand. Foto: Morten Høeberg

Af Morten Høeberg & Frederik Kargo

Vi har allerede pengene og ideerne til at styrke biodiversiteten. Det mener i hvert fald Venstre og Alternativet. Derfor efterspørger de nu øjeblikkelig handling fra regeringen.

“Regeringen gik til valg på at styrke biodiversiteten. Derfor vil vi gerne prikke til ministeren for at høre, hvornår der sker noget,” siger Jacob Jensen, miljøordfører i Venstre. 

Han mener, at der allerede i dag findes en masse idéer til, hvordan man kan styrke biodiversiteten, så det er bare med at komme igang.

Alternativet bakker op.

“Vi har en hel del penge, som kan bruges i 2020, og vi har brug for, at der sker noget hurtigt,” siger Susanne Zimmer, miljøordfører i Alternativet.

Pengene, hun taler om, er EU-støtte til miljø- og udviklingsprojekter i landbruget. I dag er det ikke alle pengene, der bliver brugt, og det betyder, at de ryger tilbage til EU.

Miljøminister Lea Wermelin er ikke enig i, at der mangler handling.

På et samråd i miljø- og fødevareudvalget siger miljøministeren, at regeringen arbejder på en biodiversitetspakke, og at finansloven rummer tiltag, som vil være til gavn for biodiversiteten. Bl.a. penge til uberørt skov og udtagelse af lavbundsjord.

Jacob Jensen mener dog ikke, at det sker hurtigt nok:

“Vi behøver ikke alle de møder, ministeren har planlagt i forbindelse med at lave en biodiversitetspakke. Vi skal have mere fart på.”

57 procent af EU-beskyttede arter i Danmark er i ‘ugunstig bevaringsstatus’.